Jídlo & Víno

Vermentino

Bílé víno Vermentino patří mezi typické odrůdy ostrova Sardinie. Intenzivní víno se silnou vůní a harmonickým charakterem se pěstuje na vinicích v blízkosti mořského pobřeží, kde díky vůni moře, neustávajícím větrům, specifické půdě a všudypřítomnému slunci získává své typické znaky a ztělesňuje základní rysy sardinské přírody a identity.

Ať už se pěstuje na vinicích na žulových kopcích kraje Gallura, nebo v bohatých zelených řadách zvlněné krajiny zbytku ostrova na půdách vápenatých a jílovitých, je Vermentino synonymem pro plná a elegantní vína s nezaměnitelnou slámově žlutou barvou a nazelenalými odlesky. Vína této odrůdy jsou pěstována i v dalších oblastech, v Itálii např. v Ligurii a na Sicílii, nebo také na francouzské Korsice. 80 % vinic Vermentino pěstovaných v Itálii se však nachází právě na Sardinii.

Severovýchod ostrova je domovem pro Vermentino di Gallura, vína klasifikace DOCG, označující nejvyšší stupeň kvality pro špičková a nejkvalitnější vína v zemi. Pro tato vína platí přísnější pravidla, nejméně 95 procent hroznů Vermentino musí být vyprodukováno v Galluře a pěstováno v nadmořských výškách nepřesahujících 500 metrů a jejich aroma je pikantnější a květinové. Z ostatních oblastí ostrova pochází vína označovaná Vermentino di Sardegna. U nich musí minimálně 85 procent hroznů Vermentino pocházet výhradně z území Sardinie a pro tato vína jsou typické ovocnější tóny.

Svěžest vína a jeho květinové a ovocné příchutě z něj dělají vynikající aperitiv. K jídlu se pak skvěle hodí k rybí kuchyni, mořským plodům nebo měkkýšům. Výborné je i v kombinaci se sýry, bílým masem a jídly na bázi hub. Doporučuje se pít víno mladé – jeden až dva roky od lahvování – a svěží, při nízkých teplotách, aby správně vynikly všechny jeho tóny.