Sport & Adrenalin

Ostrov Tavolara a jeho vrchol

Ostrov Tavolara, ležící v kraji Gallura, poblíž zálivu Olbia na severovýchodě Sardinie, je vápencová a žulová hora, posetá středomořskou zelení. Tyčí se z moře jako unikátní kolos a dává jméno chráněné mořské oblasti Tavolara-Punta Coda Cavallo, která se rozkládá na 15 000 hektarech křišťálově čisté vody a v délce 76 kilometrů na pobřeží, vč. mysu Capo Coda Cavallo a okolních ostrůvků, jako Molara, Molarotto, Proratora nebo „dvojčata“ Isola Piana a Isola dei Cavalli.

Tavolara, ostrov o celkové délce 4 km, je známý impozantními a nepropustnými skalami a je ideální destinací pro milovníky lodních výletů, potápění a šnorchlování. Z jeho vrcholu Punta Cannone (564 metrů) se otevírá neopakovatelné panorama, a proto je také častým cílem přiznivců trekkingu a horolezectví. Trek o celkové délce přes 6 km, který vede na vrchol, začíná na pláži Spalmatore di Terra a dělí se na dvě části. První část, středně náročný trek v délce cca 2hodin a 30 minut, vyžaduje výbornou fyzickou kondici a hlavně netrpět závratí. Druhá část, kratší via ferrata, vás pak zavede až na vrchol Punta Cannone. Zkušenější horolezci se mohou vydat druhou cestou, po Via Ferrata degli Angeli. Trasa je ale mnohem obtížnější a především v letních měsících, kdy je téměř po celý den vystavena přímému slunci, se důrazně nedoporčuje.

Na samém vrcholu, s jedinečným a majestátním výhledem, se tyčí socha Madonnina di Tavolara, která dohlíží na turisty a námořníky.