Jídlo & Víno

Vína Sardinie – pro každé území vlastní víno

Mírné podnebí, dostatek slunce, vápenaté půdy, slaný vzduch a vítr mistral činí ze Sardinie ideální destinaci pro líbivá a voňavá, i silná a ušlechtilá vína. Mezi nejznámější patří červené Cannonau a bílé Vermentino, ostrov však nabízí i další vynikající odrůdy. Degustace vína v různých lokalitách může být unikátním zážitkem, jak zažít genius loci této tisícileté země a znalosti předávané po generace. Sardinská vinná réva se pěstuje v rozličných podobách, nabízí se jak původní, autochtonní odrůdy zachovávající neobyčejné bohatství země a předků, tak ty importované, které se po staletí ladily k dokonalosti s místním prostředím. Ochutnávky vína se mohou stát poutavými zážitky. Od procházek po vinici, až po návštěvy vinařství, během kterých se dostanete do kontaktu s celým výrobním procesem a poznáte zblízka identitu a kvalitu vín. Ujít si nesmíte nechat také tradiční akce spojené s vínem, např. Otevřené sklepy v různých městech na jihu Sardinie, Poháry pod hvězdami v Jerzu v Ogliastře či Festival nového vína v Milise v Oristanu. Právě zde můžete poznat vína Sardinie ve své nejautentičtější podobě.

Nejcharakterističtější vinnou révou Sardinie je červené Cannonau, jehož produkce je doložena již od pozdního středověku. Jeho původními teritorii jsou Ogliastra a Barbagia. V současnosti se pěstuje také v členitých kopcích Trexenta a Gerrei, v mírných kopcích Marmilla a ve zvlněných oblastech středního Campidana. Na „červenou“ vinnou mapu Sardinie se s touto typickou odrůdou dnes vrací oblasti Sarrabus, Castiadas a Muravera i severnější Cardedu, Jerzu a Ulassai v Ogliastře, „zemi staletých“. Dále na sever, v Barbagie di Ollolai a Nuoru – v Dorgali, Orgosolu, Mamoiadě a Olieně, doporučujeme nevynechat původní „robustní“ odrůdu Nepente, o které píše ve svých dílech již básník D’Annunzio. V nejzápadnější části Barbagie, v Atzara a Sorgono, se pěstuje další červená odrůda Mandrolisai, která dala jméno celé této historické vinařské oblasti par excellence. Další proslulá réva, znovu typická pro východ ostrova, je Bovale, kdysi nazývaná starými vinaři, původně spíše hanlivě, nieddu mandroni („černá křesla“), která se dnes ale řadí mezi hvězdné červené odrůdy mezinárodní úrovně.

Bílé Vermentino je spolu s Cannonau druhou nejreprezentativnější ostrovní révou. 80 procent italských pozemků obdělávaných Vermentinem se nachází právě na Sardinii. Většina této odrůdy je pěstována na severu, od Olbie po Alghero, v kraji Gallura a v oblastech Monte Acuto, Logudoro, Anglona, Romangia a Nurra. Nejen ve dvou Sardinských hlavních městech naleznete sklepy tohoto typického bílého vína s klasifikací DOC a DOCG, další jsou také v Arzachena, Berchidda, Luogosanto, Monti, Santa Teresa Gallura, Sorso Sennori, Usini a Olmedo.

Dalšími lahodnými víny severní Sardinie, zejména z oblastí Sassari a Nurra, jsou červené Cagnulari a bílá Torbato a Moscato. Ze středozápadní Sardinie pochází bílá odrůda Malvasia, jemné a znamenité víno, které můžete ochutnat hned v několika verzích: od přírodního suchého nebo sladkého až po nejvzácnější likér, znovu suchý či sladký. K degustacím se nabízí snad ve všech vesnicích krajů Montiferru a Planargia, od Cuglieri po Scano Montiferro, od Flussia po Modolo, od Sennariolo po Suni, od Tinnury přes Tresnuraghes až po Bosu, jedno z nejkrásnějších městeček na Sardinii, jehož barevné domky šplhají do kopce nad mořem a řekou Temo, nad kterou dominuje středověký hrad Serravalle. O něco dále na jih objevíte další unikátní sardinskou produkci, bílou odrůdu Vernaccia, která je původní vinnou révou pěstovanou na ostrově již od nuragického věku. Nejvýznamnější vinařství, která produkují toto vynikající víno, jsou v Oristanu, Cabras, Solarussa, Milis a Baratili San Pietro. V oblasti Oristano pak také stojí za to navštívit sklepy dalšího vyhlášeného vinařského centra, v Arborea.

Že Sardinie není jen Cannonau a Vermentino dokazují i další tisíce let staré vinice, které dnes oživující svou produkci na vysoké úrovni. Vinná réva Monica je nejběžnější červenou odrůdou jižní Sardinie. Největší produkce je mezi Cagliari, Iglesias a Oristanem. Klasifikace DOC ji dělí podle kontrolovaného původu a rozlišuje Monicu ze Sardinie a z Cagliari, jejíž vinice začínají hned u hlavního města a táhnou se dále krajinou celého Campidana. Odrůda Nuragus, bílé víno klasifikace DOC, pochází rovněž ze starověké révy, možná původní a domestikované nebo dovezené Féničany. Réva se pěstuje především v krajích Marmilla, Sarcidano, Parteolla, Trexenta a Gerrei. Kromě těchto dvou vín můžete ochutnat také bílá dezertní vína, Nasco a Moscato, ve sklepích v Dolianova, Serdiana, Soleminis, Ussana, Senorbì, Settimo San Pietro a Monserrato. Kraj Sulcis se pak stal synonymem pro červené víno Carignano. Réva, původně dovezená z Piemontu v éře Savojska, našla ideální terroir ve vápenitých a písčitých půdách jihozápadního cípu ostrova a dokonale se zde sladila s prostředím. Jedny z nejznámějších vinařství se nacházejí na ostrově Sant’Antioco, další pak pokračují směrem do Giby, přes Narcao, Perdaxius a především do Santadi.