Slow food
Lidé na ostrově Sardinie žijí lépe a déle, než je italský a evropský průměr a není náhodou, že kraj Ogliastra na východě ostrova je zahrnut mezi pět „modrých zón světa“, tedy oblastí s vysokou koncentrací zdravých a aktivních obyvatel ve věku okolo 100 let.
Tajemstvím elixíru dlouhého života jsou potraviny z místních zdrojů, bohaté na nutriční hodnoty, často vyráběné nezávisle samotnými spotřebiteli, v kombinaci s rytmem života kolísajícím mezi klidným odpočinkem a zdravou fyzickou aktivitou.
Sardinské produkty a pokrmy jsou základem „stoleté stravy“. Ještě dnes lze na ostrově ochutnat speciality, jejichž recepty se často dědí z generace na generaci a připravují jako před mnoha staletími. K pomalému stárnutí jistě přispívají deriváty v oblíbeném kozím a ovčím mléku, které je velmi dobře stravitelné. Za zmínku stojí i chléb pane carasau, který je bohatý na bílkoviny, ale díky velmi nízkému obsahu lepku extrémně lehký, což z něj dělá silného spojence proti vzniku cukrovky. Další místní oblíbenou potravinou je ječmen, rozšířený po celém ostrově, který se používá zejména v zimě při přípravě polévkových předkrmů. Hojně používána je také zelenina: rajčata, artyčoky a fenykl, bohatý na vitamíny, a především luštěniny jako fazole a cizrna, které jsou podle některých studií hlavními strůjci dlouhověkosti.
Právě produkty země, jako maso, sýr, zelenina a sezónní ovoce, jsou základem kulinářské tradice ostrova a musí být nutně doprovázeny jednou dobrou sklenkou cannonau, sardinského vína par excellance, definovaného pro své blahodárné vlastnosti (antioxidanty) jako nektar dlouhověkosti.