Sport & Adrenalin

Na motorce podél pobřeží

Cestování na motorce po Sardinii představuje skutečně jedinečný zážitek a ať už vyrazíte single, v páru nebo ve skupině, zažijete opravdové dobrodružství. Jediné, co musíte udělat, je rozhodnout se, kterou cestou se vydáte. Ať už si ale vyberete jižní, východní či západní pobřeží, nebo se vydáte do vnitrozemí, o emoce a překvapení nebude nouze.

Sardinie nabízí motorkářům mnoho tras po klikatých a vzrušujících silnicích s nádhernými panoramaty. Úsek pobřežní silnice z Marina di Arbus do Piscinas na východním pobřeží Sardinie, byl oceněn sedmým místem v žebříčku Quattroruote: 10 nejkrásnějších silnic v Itálii. Tento úspěch potvrdil četné a nadšené ohlasy všech, kteří se rozhodli Sardinii navštívit na motorce. Jihovýchodní pobřeží je obzvláště oblíbené motorkářskými páry, protože nabízí plno romantických zákoutí a podmanivých výhledů.
Z vnitrozemí lze vybrat zejména silnice, které protínají Gennargentu a Supramonte, dva horské masivy, které dělají z oblasti podobu apeninské krajiny a skrývají nekonečné množství malých vesniček posazených do svých svahů. Tyto silnice jsou rájem motorkářů a navštěvují je jezdci z celé Evropy.

Sever ostrova je oblast charakteristická především svým nádherným mořem a karibskými plážemi, i zde se ale najdou zajímavé trasy a motoroví nadšenci ocení kvalitu místních silnic. Krásný itinerář začíná v přístavu Olbia a vede směrem k plážím Cala Moresca a Cugnana, odkud začíná Costa Smeralda, známé Smaragdové pobřeží. Odtud lze cestovat přes vyhlášené Porto Cervo až na Capo Ferro, nastoupit na trajekt v Palau a prozkoumat ostrov Maddalena, největší ostrov stejnojmenného souostroví. Z ostrova se opět trajektem přesunete směrem na Santa Teresa di Gallura, odkud Vás silnice SS200 a SP81 zavedou do Porto Torres a na jednu z nejkrásnější pláží na Sardinii: pláž La Pelosa u Stintina. Odtud se pohodlně dostanete až do Alghera na západním pobřeží. Celá trasa zahrnuje přes 350 kilometrů a lze ji bez problémů ujet za dva dny.
Další oblíbená, vyhledávaná motorkářská trasa spojuje dva konce západního pobřeží, konkrétně Stintino v provincii Sassari a poloostrov Sant’Antioco v Jižní Sardinii. Má délku okolo 300 km a prochází městy jako Alghero, Cuglieri, Oristano a Iglesias, vede podél pobřeží i vnitrozemím a ukazuje nejautentičtější a vzrušující tvář Sardinie.

Motorkářských tras je na Sardinii opravdu spousta, stačí se jen rozhodnout, zda využijete pohodlí své vlastní motorky, nebo si zkrátíte cestu letadlem a motorku si vypůjčíte až na místě.