Hudba & Kultura

Literární festivaly

Průřez nevšední Sardinií, vyprávěný literárními událostmi, které prolínají jaro, léto a podzim. Literární festivaly doprovázejí chvíle odpočinku během dovolené na pobřeží, nebo v příjemných vnitrozemských lokalitách.

Velmi oblíbený je festival Isola delle Storie v pohádkové vesničce Gavoi v Barbagii. Právě zde se již od roku 2004, vždy první červencový víkend, setkávají spisovatelé, herci, novináři, hudebníci a tisíce vášnivých čtenářů s místními obyvateli, kteří rádi sdílejí své tradice. „Kamenné“ domy se otevírají hostům, dřevěné balkony zbarvené květinami se stávají jevišti, náměstí jsou arénami pro veřejnost a historickým centrem se nesou hlasy, hudba a čtení. Na Festivalu Isola delle Storie se dospělí, teenageři i děti nechají unášet slovem a fantazií, životními příběhy a úryvky z děl, které čtou sami autoři. Nebudete zde ale jen divákem: setkáte se a povedete dialogy přímo s autory, zúčastníte se animačních aktivit a uměleckých výstav a ponoříte se do tradičních činností místních, kteří srdečně vítají veřejnost v ulicích své malebné vesničky. V průběhu ročníků se prestiž festivalu vyhoupla až na národní i mezinárodní úroveň.

V městečku Neoneli, v kraji Oristano se na konci června každoročně koná Festival Licanias. Festival slov, činů, umění a lidí je výchozím bodem místních kuturních aktivit a iniciativ. Od rána do večera je plný vyprávění, smíchu, dobrého jídla a pití, během kterého se můžete setkávat se spisovateli, básníky, umělci a hudebníky.

V červenci probíhá v turistickém letovisku Pula na jihu ostrova noc básníků – La Notte dei Poetti. Jeviště je zde ponořené do okouzlujícího prostředí mezi Capo Pula, pláž s kostelem Sant´Efisio a ruiny fénicko-punského, tehdejšího římského města Nora. Poezii a beletrii doprovází divadelní, hudební a taneční představení s velkými domácími i zahraničními autory. Akce si po čtyřiceti letech nepřetržité činnosti vydobyla celostátní prestiž a vzbuzuje zájem mnoha turistů.

V nejautentičtější části ostrova, ve městech Jerzu a Ulassai v divoké Ogliastře, se začátkem srpna koná divadelní Festival dei Tacchi. Poslední, 24. ročník byl přehlídkou současného divadla, pořádanou společností Cada Die Teatro. Ročník je vždy obohacen o iniciativy a aktivity, které zapojují diváky do divadelního zážitku a do čisté přírody Tacchi d´Ogliastra. Program zahrnuje například kurz jógy, komentované exkurze do kaňonu Sa Tappara a textilního družstva Su Marmuri, procházky za objevováním léčivých bylin, den věnovaný úklidu lesa ve spolupráci s Forestas, a také prezentace knih autorů přímo z Jerzu a Ulassai. Prostor je vždy i pro dobré jídlo a víno, s možností objevovat tajemství Cannonau v místním vinařství.

Festival Marina Café Noir – Festival aplikované literatury, historicky první literární festival na Sardinii, se zrodil v historické čtvrti Marina v Cagliari v roce 2003, z iniciativy skupiny čtenářů a kulturních aktivistů, z nichž se později stal kulturní spolek Chourmo. Marina Café Noir vznikl z touhy uspořádat festival oslavující lidové sdílené vědění, jehož první složkou jsou příběhy, které si sami vytvoříme a vrátíme je zpět do ulic, na náměstí, do barů, obchodů, řemeslných dílen a obecně mezi lidi. Rušný pouliční, populární a svobodný festival se snaží ukázat, že kultura a literatura rozhodně nejsou vzdálené každodennímu životu a jejich oslava může, a musí, být jeho součástí. Pozornost festivalu je věnována zejména původním a nepublikovaným autorům a příběhům, které jsou performovány a čteny na jevišti. Festival se skládá z debat, setkání, promítání, koncertů, show, workshopů, výstav, instalací a vaření na náměstí. Slavnostní atmosféra je zaměřena na všechny věkové skupiny a je spojením kultury a lidové slavnosti. Marina Café Noir se koná každý rok na začátku září. Mezi nejčastěji probíraná témata patří antropologie, historie, politika, geografie nebo umění a v centru pozornosti zůstávají i aktuální témata jako migrace, lidská a občanská práva, zločinnost nebo ekologická udržitelnost.

Festival Cabudanne de Sos Poetas – každoročně se první zářijový víkend koná v Seneghe, městě s přibližně 1800 obyvateli ve středozápadní Sardinii, festival podporující zejména básnickou tvorbu v sardinském jazyce. Zrodil se v roce 2005 z vůle místní městké správy, podpory sardinského regionu a z tvůrčího přispění některých sardinských spisovatelů. Kromě podpory domácí básnické tvorby je úkolem festivalu také podpora a užívání sardinského jazyka v nejnovějších formách literatury a hudby pro mládež, například skrze improvizované soutěže umělců.