Golfo di Oristano

Záliv Oristano je hluboká zátoka na západním pobřeží Sardinie: dvě věže, Marceddì na jihu a Torre Grande na severu, střeží záliv a jeho území protkané historickými událostmi. Féničané z něj udělali své obchodní centrum a postavili nádherné město Tharros; od nuragických lidí pochází nejdůležitější svědectví o jejich starověké kultuře, tajemných posvátných studnách, impozantních nuraghe a fascinujících obrech z Monte‘ a Prama.

Záliv je také čisté a bezpečné moře, chráněné před proudy a silným větrem; v naprosté relaxaci a v pohostinném, spontánním a známém prostředí, daleko od rytmů klasických přímořských letovisek, můžete plavat, rybařit a sportovat. Je to ideální destinace pro dovolenou na kole: malý provoz, rovinatá území a četné trasy mezi plážemi, rybníky, slanými bažinami a lagunami.

V blízkosti mokřadu mezinárodního významu, chráněného úmluvou RAMSAR, se nacházejí klidné a málo frekventované pláže Santa Giusta s mělkou vodou, obklopené malými dunami, kde rostou divoké lilie.
Další pláž Torregrande patří k nejrušnějším, ale nikdy není přeplněná, protože je velmi dlouhá: večer se bary a kiosky na nábřeží stávají místem koncertů, večírků a setkání a nabízejí příležitost si jednoduše užít mořský vánek ve společnosti přátel.

Hodně ticha a klidu panuje na plážích Arborea, které patří k nejkrásnějším v zálivu: průzračná voda, bílý písek a voňavý borový les, který poskytuje chládek v nejžhavějších letních hodinách. Tato oblast je oblíbená milovníky jízdy na koni, která je velkou vášní i místních obyvatel. Vyznavatelé jezdecké turistiky zde najdou ty nejlepší stáje a služby; na koni se vydáte od pláží směrem k lagunám, kde hnízdí i velmi vzácní ptáci a snadno zde můžete narazit na přelety růžových plameňáků.

Kůň kraluje také místním tradičním festivalům: v červenci se v Sedilu nebojácní jezdci navzájem vyzývají ve zběsilém sjezdu směrem ke kostelu San Costantina; během karnevalu v Oristanu se u příležitosti Sa Sartiglia konají vzrušující jezdecké turnaje, ve kterých muži, ženy a děti předvádějí akrobatické figury a soutěží o to, kdo za jízdy trefí hvězdu. Festival se opakuje se stejnými ceremoniály už od středověku a přitahuje tisíce turistů, kteří spolu s obyvateli podporují a povzbuzují rytíře v elegantních oděvech sardinské a španělské tradice, kteří jezdí na koních ozdobených mašlemi a barevnými satény.