Santa Teresa di Gallura

Charakteristická vesnička regionu Gallura, ležící na nejsevernějším cípu ostrova, je velmi oblíbenou turistickou lokalitou. Okouzlující místo s privilegovaným výhledem na útesy Bonifacio a ostrov Korsika založil roku 1808 Král Viktor Emanuel I. Savojský a pojmenoval ho po své manželce Marii Tereze. Vesnička má přibližně 5 000 stálých obyvatel, v létě sem ale zamíří desítky tisíc turistů, korzujících mezi módními lokály, restauracemi a bary s živou hudbou.

Území Santa Teresa di Gallura je rozděleno do dvou oblastí – na východě turistický přístav Porto Longone, na západě zátoka Rena Bianca s pláží s jemným bělostným pískem a mořem hrajícím oslnivými barvami, jen pár kroků od centrálního náměstí městečka. Zdejší vody jsou pro svoji čistotu opakovaně oceňovány Modrou vlajkou. Z výšky na celou oblast dohlíží působivá strážní věž Longosardo, postavená na příkaz španělského krále Filipa druhého. V romantickém piniovém lesíku, cca 3 km od Santa Teresy, svítí měděná kupole kostela Buoncammino, postaveného na počátku 20. století na středověkém podkladu. K návštěvě doporučujeme také pozůstatky pevnosti Ferrero, s dělostřeleckými stanovišti, bunkry, kasárnami a dalšími vojenskými artefakty z období druhé světové války. K místním nejzajímavějším archeologickým nalezišťím patří nurágy Lu Brandali a Sa Testa.

V okolí Santa Teresy najdete nespočet nádherných pláží, z nichž mnohé zvládnete navštívit i během jednoho dne: prostornou a vybavenou pláž La Marmorata, pitoreskní Cala Sambuco a působivé Cala Balcaccia a Santa Reparata, které vás uchvátí čistotou vody a skalnatými výběžky, ideálními pro potápění.
Západním směrem najdete mys Capo Testa, nejsevernější výběžek ostrova. Podél náspu, který jej spojuje s pevninou jsou dvě krásné pláže: Rena di Ponente a Rena di Levante. Díky jejich blízkosti se můžete střídavě koupat na jedné nebo druhé, v klidném moři za všech povětrnostních podmínek.
Ze západní Rena di Levante dojedete až k pláži Capicciolu (též zvané pláž tety Colomby), se zlatým, hrubším pískem. Zde (pravděpodobně) stála antická Tibula, se svým přístavem, který byl výchozím bodem pro lodě naložené žulou sloužící k výzdobě paláců antického Říma.
V západní části mysu se otvírá zátoka Cala Lunga – Valle della Luna, symbol Santa Teresy, kde mezi žulovými skalisky vytvořila příroda panenské zátoky.
Členité pobřeží směrem na Palau pak nabízí přírodní bazény lokality Valle dell’Erica, surfaři vyhledávanou, dlouhou pláž Porto Liscia-Sciumara nebo také klidnou pláž Conca Verde.