Jídlo & Víno

Cannonau a dlouhověkost

In vino veritas? Je ve víně opravdu pravda? Na Sardinii spočívá pravda v dlouhověkosti cannonau, jedné z nejznámějších a neslavnějších červených odrůd, jejíž pěstování se datuje více než tři tisíce let do minulosti.

Opojná, rubínově červená vína, jemná avšak robustní, jejichž obsah alkoholu nikdy neklesá pod 12,5 % a která jsou ideální ke konzumaci ve stáří od 2 do 6 let. Tato vína se dokonale hodí k výrazným chutím ostrovní kuchyně – ke zvěřině, pečeným masům, sýrům jako je pecorino nebo kozím sýrům. Nejen kvalitní cannonau je součástí receptu na zdravý a dlouhý život na Sardinii.
Dlouhověkost Sardinců je sice genetická, ale podle vědeckých studií by mohla pocházet také z kombinace environmentálních a sociálních faktorů, ze životního stylu a ze stravy založené na zdravých produktech nabízených pevninou a mořem a zpracovávaných podle receptur předávaných z generace na generaci. Cannonau přispívá k místní stravě, je to skutečný elixír života, který obsahuje třikrát více antioxidantů než jiná červená vína a poskytuje zdravější vlivy na kardiovaskulární systém, a to až téměř desetinásobně oproti ostatním odrůdám vína na trhu.

Víno bylo dobře známé i velkému znalci, básníkovi Gabriele D’Annunzio, který se o něm zmiňuje v předmluvě k průvodci Hanse Bartha „Osterie d’Italia“. V Olieně ochutnal tento „nektar“, jak jej nazval, a o jeho intenzivní verzi Nepente a napsal: „Neznáte Nepente z Olieny ani podle slávy? (…) Jsem si jist, že kdybyste se napil, už byste nikdy nechtěli opustit stín bílých útesů…“

Ti, kteří chtějí zažít Cannonau v jeho typických teritoriích na vlastní kůži, by si neměli nechat ujít itinerář Strada del Cannonau a navštívit oblasti Nuorese, Barbagia, Supramonte, Mandrolisai a Ogliastra, kde je pěstování této odrůdy nejrozšířenější. Návštěva těchto míst a zvláštních scenérií je jistě zážitkem, který si nemůžete nechat ujít, abyste obohatili svou dovolenou na Sardinii o nové emoce, potěšili své chuťové pohárky a objevili silné tóny místní vinné révy s takřka černými bobulemi, malé sugestivní poklady země bohaté na chutě a vůně.